Vipassanameditatie

Vipassana Culemborg
Culemborg

Vipassanameditatie is een boeddhistische meditatievorm die je leert om de realiteit te zien zoals die is en vrij te worden van lijden. Je krijgt inzicht in de werking van je geest. Mentale reactiepatronen waar je ongelukkig van wordt lossen op.

Meditatie-avond: Vipassana Culemborg heeft een vaste meditatie-avond op maandagen van 20.00 -  21.30. Daarna wordt gezamenlijk thee gedronken en uitgewisseld. 

Meditatiedagen: Vipassana Culemborg organiseert regelmatig meditatiedagen met externe meditatieleraren.

Retraites: we organiseren 1 a 2 keer per jaar een korte retraite.

Huiskamersangha: de huiskamersangha is een praatgroep die 1x per 6 weken bij een van de deelnemers bij elkaar komt om een zelf afgesproken onderwerp te bespreken. Vaak zijn dit levensthema's, die mede vanuit het boeddhistisch perspectief worden besproken.

Stiltewandelingen: 1 a 2 keer per jaar organiseren we stiltewandelingen

Overig: soms gaan we met een groepje naar een tentoonstelling, film of voorstelling.

Begeleiding & kosten: Vipassana Culemborg wordt begeleid door Marianne van Lobberegt, Mari den Hartog en Grada Lautenbach. Zij verdienen hier geen geld mee. Deelname aan activiteiten is volgens boeddhistische gewoonte op basis van donatie.

Over Vipassana Culemborg

Marianne: in 1987 ben ik in aanraking gekomen met het boeddhisme en daarmee ook met vipassana. Ik heb door de jaren heen kortere en langere retraites gevolgd bij verschillende leraren en leraressen. Vipassana heeft mij veel gebracht: ik kan beter bij mijzelf blijven en er is meer innerlijke rust en tevredenheid. In perioden van stress ben ik kalmer en ik herken sneller de signalen van stress. Meditatie maakt dagelijks deel uit van mijn leven. Niet alleen formeel op het kussen, maar ook daarbuiten. Ik probeer aandachtig en aanwezig te zijn in het hier en nu.

Mari: In 2004 kwam ik in aanraking met vipassana door een vipassanacursus in Utrecht. Ik beoefen vipassana dagelijks thuis en volg regelmatig vipassanaretraites. Door vipassana heb ik geleerd hoe ik meer met mijn aandacht in het hier en nu kan leven. Ik zie veel beter hoe mijn geest werkt, hoe het komt dat ik me soms gelukkig voel en soms ongelukkig. En ik zie veel beter hoe ik vrij kan zijn van de ongelukkig makende patronen in mijn geest.Ik heb geleerd dat ik vrij kan zijn van lijden. Niet vrij van onplezierige ervaringen, die zullen er altijd blijven. Maar wel vrij van het lijden dat ik zelf creeer. Ik heb dat geleerd door vipassanameditatie. De kennis die ik heb van vipassanameditatie en boeddhisme deel ik met plezier met anderen.
Ik woon in Culemborg. Ik ben in deze omgeving opgegroeid. In het dagelijks leven ben ik communicatieadviseur.


Vipassana Culemborg

Marianne van Lobberegt, Mari den Hartog, Grada Lautenbach

Buitenmolenstraat 7
Culemborg

Vipassanameditatie