Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

20jan 2022
Wol maken

Stichting The Work-Shop
Houten

Je eigen wol maken start met het wassen van 'n schapenvacht. Daarna ga je het kaarden (een soort kammen) en spinnen. Als je dit onder de knie hebt draai je twee gesponnen draden ineen. Dat heet twijnen. Nu heb je een streng wol!

Wol maken start met het wassen van een schapenvacht. Daarna ga je het kaarden, en spinnen met een spinnewiel. Als je dit onder de knie hebt draai je twee gesponnen draden ineen. Dat heet twijnen. Nu heb je een streng wol waarmee je kunt gaan breien, haken, weven, borduren en verven. Hoe je dat doet leer je in (vervolg)workshops en -cursussen. Hierin leer je het hele traject kennen van schaap tot trui.

We starten 13 januari met wassen en weken van vachten. Je krijgt informatie over de verschillende soorten Nederlandse wol, welke delen van de wol geschikt zijn voor welke verwerking, en we tonen een filmpje hoe een schaap geschoren wordt.

Na het wassen centrifugeren we de wol en leggen het te drogen. De rest van de vacht neem je mee om thuis te wassen. Je brengt je eigen teil of emmer en handschoenen mee.

Donderdag 20 januari gaan we de wol kaarden, zowel met een molen als handmatig. En we starten met het spinnen met spinnewielen! In de weken hierna leer je of verbeter je je techniek. We sluiten af met het twijnen en haspelen van de gesponnen draden. De strengen zijn nu gereed voor (verdere) verwerking.

Koffie, thee, iets lekkers, evenals een vacht en het gebruik van (nieuwe) spinnewielen zijn in de prijs inbegrepen. Je leert een prachtig oud ambacht en je helpt een fantastisch product als schapenwol te benutten!

Informatie

20 jan 2022 t/m 17 feb 2022
19.00 - 22.00
120,00 gereduceerd tarief vanwege subsidie van Gemeente Houten

Waar?

Stichting the Work-Shop
Spoorhaag 101
3995ED Houten

Wol maken