DO 22 november 2018 19.30-21.30 uur
Lezing Gabrielle Dorren over hedendaagse kloostergemeenschappen
Haarlem

In november worden er twee lezingen gegeven door deskundigen op het gebied van het kloosterleven: Wim Cerutti over de middeleeuwen en Gabrielle Dorren over hedendaagse kloostergemeenschappen. Beide lezingen worden gegeven in de Librije bij het stadhuis. Na de lezingen is er ruime tijd voor een nagesprek met een glas wijn. 

Lezing Gabrielle Dorren, 22 november - Kloosterleven in de 21e eeuw: traditie en transformatie Nederland en geloven anno 2017. 

De ene na de andere kerk moet sluiten, parochies fuseren, maar voor kloosters lijkt die neergang niet te gelden. Integendeel: de glossy Klooster!, bedoeld als eenmalige uitgave, werd in 2017 een instant succes en verschijnt intussen vier keer per jaar. Kloosters profileren zich ook in het huidige ‘bezinningstoerisme’; mensen kunnen er terecht voor meditatie, stiltewandelingen, creatieve cursussen enzovoort. Deze ontwikkeling roept vragen op. Vanwaar die aantrekkingskracht? En hoe staat het met het kloosterleven? Met hun ordes en congregaties laten kloosterlingen een eigen gezicht zien – hoe verhouden zij zich tot ‘de’ kerk? Welke mogelijkheden biedt de traditie van het kloosterleven voor toekomstig religieus leven?

Gabrielle Dorren is historicus en werkzaam in het religieuze veld waar zij erfgoedtaken verricht en religieuzen begeleidt. Enkele boeken van haar hand: Eenheid en verscheidenheid. Burgers van Haarlem in de Gouden Eeuw (dissertatie, 2001), Door de wereld bewogen (over de Missionarissen van het H. Hart, 2004) en Met de minsten der Mijnen (over de Kleine Zusters van de H. Joseph, 2013).

Voor meer informatie en reservering: Mirjam Hijstek | 17482217 | mirjamhijstekicloud

Meer Informatie + Aanmelden

22 november 2018 | De lezing vindt plaats in de Librije van het stadhuis. Kunstproject 'De Ommegang' is elke werkdag te bezoeken van 13.00-17.00 uur.
5,00 | Gratis toegang voor donateurs van het kunstproject via Voordekunst.

Stadhuis Haarlem, Grote Markt 2, Haarlem

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.