VR 12 mei 2017 09.30-11.30 uur
Thema-ochtend Bewust Twente: de 4 natuurkwaliteiten
Hezingen

Thema-ochtend van Bewust Twente op Hoeve Springendal in Hezingen bij Ootmarsum

 

Introductielezing door Esra Tjemkes over de 4 natuurkwaliteiten:
Warm, Koud, Droog en Vocht.

 

Mensen maken gebruik van modellen om de natuur, de mens en het leven als proces te beschrijven en zo begrijpelijker te maken. Eén van de oudste, Europese modellen is die van de 4 natuurkwaliteiten. Nog bekender is zijn opvolger, de 4 Elementen, waar de 4 natuurkwaliteiten eigenlijk de basis toe vormen. Oorspronkelijk ontwikkeld door Hippocrates, en nu opnieuw beschreven door Renée Koenders en Esther Tenhagen, biedt het model een systeem waar dynamische processen in beschreven kunnen worden.


Door de kaders van de 4 Elementen los te laten, hoeven fenomenen, persoonlijkheden en levensprocessen niet meer in een hokje geduwd te worden. Met het model van de 4 natuurkwaliteiten is het mogelijk om trouw te blijven aan het veranderlijke van interactie in de tijd en ruimte.

Het model kan op allerlei manieren gebruikt worden. Met de kennis van de 4 natuurkwaliteiten kan je bijvoorbeeld je voedingspatroon aanpassen aan de kwaliteiten die heersen in een bepaald seizoen. Ook kan het heel veel inzicht geven in sociale interacties.

Esra gebruikt het model als diagnostisch hulpmiddel binnen haar natuurgeneeskundige praktijk, waar ze zowel de klacht als ook de persoon in z’n geheel binnen het model plaatst. Met behulp van de 4 natuurkwaliteiten kan ze zo richting geven aan de therapie.

Tijdens deze kennismaking met de 4 natuurkwaliteiten zal Esra Tjemkes de basis van dit model met je delen. Ze laat het ons vooral ook praktisch ervaren. En is er uiteraard volop ruimte voor vragen.

 

Natuurtherapie Esra Tjemkes is een praktijk voor natuurgeneeskunde en animal assisted interventions 
Esra biedt therapie met behulp van voeding, kruiden, bachbloesems, massage en dieren aan.
Daarnaast geeft Esra verschillende workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling waarbij het contact met de natuur steeds centraal staat

 

We zijn te gast op Hoeve Springendal. Een gastvrije plek midden een een van mooiste natuur- en wandelgebieden. Misschien een mooie gelegenheid om na deze thema ochtend nog een mooie wandeling te maken, de blauwe route (7,5 km), bijvoorbeeld,  loopt langs de Hoeve.

Hoeve Springendal is een oud erf. Al ruim 400 jaar woont en werkt de familie Brunninkhuis in dit prachtige bronnengebied. De laatste 30 jaar ontvangen zij gasten in de appartementen, op de camping of in de bungalows: de luxe, rust en de prachtige natuur in dit gebied zijn opvallend.
In het eeuwenoude beekdal met zijn bronnen, slootjes, houtwallen, vennetjes en glooiingen bloeien en groeien bijzondere planten, zoals orchideeën en  dotterbloemen.

 

Meer Informatie + Aanmelden

12 mei 2017 | inloop vanaf 9:00 uur, start om 9:30 uur
7,50 | inclusief koffie/thee (korting voor netwerkleden)


info AT bewusttwente DOT nl

Hoeve Springendal, Brunninkhuisweg 3, Hezingen

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.