DO 10 januari 2019 19.30-21.00 uur
Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen | Lezing door filosoof Herman De Dijn
Nijmegen

Vuurwerk afsteken bij Oud en Nieuw, de trouwring als symbool van eeuwige liefde, liefdesslotjes aan bruggen. Mensen zijn rituele wezens. Ons leven wordt ingedeeld met rituelen rond geboorte en dood, rond de seizoenen en rond dagelijkse handelingen. Rituelen en tradities zijn er volgens de Belgische filosoof Herman De Dijn niet om het verleden te eren, maar om betekenis te geven aan het heden. Kom luisteren naar hoe De Dijn stelt dat rituelen het leven betekenis geven.

 

Betovering

Volgens Herman De Dijn toont de grote interesse voor rituelen dat we, ook in een seculiere maatschappij, verlangen naar betovering. Bij grote gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind schiet een afstandelijke of rationele benadering tekort. Op zulke momenten zoeken we naar handelingen die betekenis geven, doordat ze onderdeel zijn van een traditie, cultuur en gemeenschap. Rituelen die we van generatie op generatie doorgeven, geven ons houvast en geven het leven zin.

Begroeting

Rituelen hebben we volgens De Dijn nodig zoals zuurstof. Een leven zonder rituelen is moeilijk voor te stellen. Denk bijvoorbeeld aan hoe wij elkaar begroeten. In Nederland schudden we elkaar de hand, in andere landen volgt men een ander ritueel. Het bestaan van rituelen is universeel en van alle tijden. Vaak zijn we ons nauwelijks bewust van de betekenis ervan totdat we zien dat het elders anders gaat.

Na zijn lezing gaat Herman De Dijn in gesprek met een wetenschapper van de Radboud Universiteit over de rol van rituelen in onze huidige samenleving. Elianne Keulemans is de gespreksleider.

Over de spreker

Herman De Dijn is emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij publiceerde internationaal vooral over Spinoza en Hume, maar is ook auteur van talrijke kritische cultuur - filosofische essays over de post- of laatmoderne maatschappij, zoals Vloeibare waarden(2014). Hij is speciaal geïnteresseerd in de transformaties op ethisch en religieus gebied en is een eigenzinnige, dissidente stem. In 2017 verscheen Drie vormen van weten. Over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie .

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders van de RU betalen  € 5,- | Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren kunnen gratis deelnemen.

Meer Informatie + Aanmelden

10 januari 2019
€ 7,50 | Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren kunnen gratis deelnemen.

Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Nijmegen

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.