DO 14 juni 2018 20.00-22.00 uur
Alles over voedsel: alle voedsel biologisch, een utopie?
Haarlem

In dit vierde en laatste debat in de reeks Alles over Voedsel onderzoeken we de voor- en nadelen van biologisch voedsel. Er zal een vergelijk worden getrokken tussen biologisch en industrieel geproduceerd voedsel. Hoe zit het met de mogelijke verschillen in kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid? Is vegetarisme en veganisme risicovrij? En kan de gehele wereld wel gevoed worden met enkel biologisch voedsel? Of ligt de toekomst in industrieel geproduceerd voedsel door de verbetering van de techniek van fotosynthese. Over al deze onderwerpen valt het nodige te zeggen. De Pletterij onderzoekt samen met experts en publiek wat er nu en in de toekomst op ons bord hoort te liggen.

Sprekers op deze debatavond zijn het Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD), Ernst van den Ende van Wageningen University en biologisch ondernemer Drees Peter van den Bosch.

  • Esther Ouwehand is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Voor haar draait politiek niet enkel en alleen om de mens, maar om de gezondheid van de aarde als geheel. Binnen en buiten de Tweede Kamer komt zij op voor een fundamentele verandering in onze politiek en samenleving.
  • Stadgenoot Ernst van den Ende is Algemeen Directeur Plant Sciences aan de Wageningen University & Research. Dit onderdeel houdt zich bezig met toegepast onderzoek, en speelt het spel tussen wetenschap en praktijk. Plant Research pikt wetenschappelijke innovaties eruit en vertaalt die naar gerichte oplossingen voor het bedrijfsleven. En andersom vertaalt Plant Research de kennisbehoefte van bedrijven naar wetenschappelijk onderzoek.
  • Drees Peter van den Bosch is directeur van Willem&Drees, een coöperatie van biologische boeren in Nederland. Met biologische maaltijdboxen werken zij hard aan de missie om de voedselketen meer eerlijk, transparant en duurzaam te maken. De CO2-uitstoot wordt zoveel mogelijk beperkt door biologische lokale ingrediënten te gebruiken, minder vlees en meer vegetarisch eten te stimuleren en door groente en fruit zoveel mogelijk verpakkingsvrij te verpakken. Willem&Drees heeft een onderzoek lopen waarin precies de CO2-uitstoot van de box in kaart wordt gebracht. 

Debatleider  is de journalist en ontwikkelingsfilosoof Ellen Mangnus. Zij studeerde ontwikkelingseconomie en deed promotie onderzoek over handelaren in Mali aan Wageningen Universiteit. In haar huidige baan als Postdoc bij de Universiteit van Utrecht doet zij onderzoek naar de effecten van Nederlandse bedrijven in Ghana, Kenya en Ethiopië op lokale voedselzekerheid.


Meer agenda van Bewust Haarlem

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.