MA 28 januari 2019 20.00-22.00 uur
Talkshow Geluksvogels
Lisse

Talkshow GELUKSVOGELS


Exclusief in Lisse brengen meesterinterviewer Coen Verbraak en gitarist / schrijver/ yogi Jan Kuiper een serie talkshows met als thema ‘Geluk’. Met iedere keer een bijzondere spraakmakende gast. Deze eerste avond is dat Mr. Dries van Agt.

De avond begint met een gesprek met Dries van Agt. Een prachtige man met mooie verhalen. In de pauze kan eenieder die het wil zijn geluksmoment opschrijven. Na de pauze zullen Jan en Coen een aantal van deze geluksmomenten naar voren brengen. Wat verrassende verhalen oplevert.

Tegenwoordig is iedereen voortdurend op zoek naar geluk. In cursussen, zelfhulpboeken, yogaklasjes en datingsites: de zoektocht naar geluk is hot and happening. Maar wordt je van die zoektocht eigenlijk wel gelukkig? En als je geluk hebt gevonden, hoe lang duurt dat gelukkige gevoel dan? En... zijn vrouwen beter toegerust voor geluk dan mannen? Hoe erg is het eigenlijk om ongelukkig te zijn? Kun je meten of iemand gelukkig is? En kun je geluk eigenlijk wel vinden of zou je het zelfs kunnen kopen? Kortom, wat is geluk eigenlijk?

Tijdens de Talkshow GELUKSVOGELS worden deze en vele andere vragen onder de loep genomen door meester-gitarist en Yoga docent Jan Kuiper en door interviewer en televisiemaker Coen Verbraak. 

De eerste bijzondere gast is Andreas Antonius Maria (Dries) van Agt (Geldrop, 2 februari 1931) Hij is een Nederlandse jurist, voormalig hoogleraar, politicus en oud-diplomaat. Hij was van 1977 tot 1982 minister-president van Nederland in drie achtereenvolgende kabinetten. Daarvoor was hij minister van Justitie. Hij werd na zijn premierschap onder meer pleitbezorger voor de rechten van de Palestijnen en voor conservatieve waarden. In de media valt Van Agt op door zijn niet-alledaagse taalgebruik; hij doorspekt zijn zorgvuldig geformuleerde volzinnen met min of meer archaïsche uitdrukkingen als "gij", "mijn waarde" of "sapristi". Zo zei hij over zijn eerste regeringsploeg: "Dit is geen kabinet van ijdeltuiten en non-valeurs". De markante uitlatingen van Van Agt uit die periode zijn verzameld in het boekje Sapristi (1981) van Elsevier-journaliste Dieudonnée ten Berge. Over zichzelf zei Van Agt eens: "Ik ben weleens razend, maar te introvert om daarvan te doen blijken" en "Ik leef niet zo gemakkelijk, neen, nogal zwaartillend, meer moeder dan vader." In 1980 merkte Van Agt over zijn politieke carrière op dat hij eigenlijk een eendagsvlieg was, die reïncarneerde in een resistent reptiel. En over zijn taalgebruik: "Ik weet dat het markant genoeg is om mensen te epateren, anderen te irriteren. Het is een uiting van een zekere ijdelheid en het bevalt om je zo te profileren."

Jan Kuiper - muziek en spiritualiteit Gitarist, yogi en schrijver Jan Kuiper is gezegend met een onuitputtelijke hoeveelheid energie, optimisme en geluk. Naast een succesvolle carrière als gitarist met zijn band The Five Great Guitars, kun je hem ook een autoriteit noemen op het gebied van Yoga, Meditatie, Zen en Boeddhisme. Als schrijver publiceert hij ieder jaar een nieuw boek waarin richting wordt gegeven aan een ieder die zo zinvol en gelukkig mogelijk probeert te leven. Op een vraag van een leerling, "Wat is de allermooiste asana (yogahouding)?", antwoordde hij: "Dit leven zelf!"

Coen Verbraak - interviews en films Tijdens zijn studie begon hij met journalistieke werkzaamheden In 1986 maakte hij zijn eerste radiodocumentaire over Godfried Bomans voor het literair VARA-programma Het zout in de pap. Tot 2004 bleef hij radio maken, ook voor VPRO, NOS, NCRV en RVU. In 1987 publiceerde hij zijn eerste stuk voor Vrij Nederland. In 1993 werd hij er vaste medewerker. Hij schrijft er sinds 2005 voornamelijk reportages en profielen. In 2005 werd hij ook medewerker bij de Volkskrant en maakte er lange interviews, totdat hij die krant in 2011 inruilde voor NRC Handelsblad. In 2007 won hij De Luis voor een interview met psychotherapeut Louis Tas in Vrij Nederland. In 1997 maakte hij voor NCRV het televisieprogramma Achter de lach, over het leven achter de schermen van cabaretiers. Hij maakte diverse televisiedocumentaires, waaronder een drieluik over Van Kooten en De Bie. In 2009 begon hij het programma Kijken in de ziel, een reeks waarin prominenten binnen een specifieke beroepsgroep worden geïnterviewd over dit beroep en over hun eigen leven. Voor de eerste reeks over psychiaters won Verbraak in mei 2010 de Zilveren Nipkowschijfomwille van de inkijk in beroepsgroepen die zich gewoonlijk niet snel laten bevragen. In 2013 won hij de Sonja Barend Award voor zijn interview met Rijkman Groenink in de zesde reeks rond topondernemers. In 2014 verscheen de documentaire Getekend, veteranen in therapie, waarin Verbraak een jaar lang veteranen met posttraumatische stressstoornis en zorgprofessionals volgt binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Het was voor het eerst dat een onafhankelijke journalist toegang kreeg tot de praktijk van de professionele veteranenzorg in Nederland.

Meer Informatie + Aanmelden

28 januari 2019
20

Theater Floralis, Floralisplein 69, Lisse

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.

Landelijk Netwerk van bewuste ondernemers die actief zijn op het vlak van bewust, gezond, duurzaam of welzijn.